równanie prostej na płaszczyznie
bangzi: Na prostej l o równaniu 2x+y=5 znajdź taki punkt P, aby jego odległość od punkty A=(−1,1)
wyniosła
√8
pomoże ktoś? Nie wiem jak mam sie za to zabrac
15 maj 19:40
irena_1:
2x+y=5
y=−2x+5
P=(a, −2a+5)
√(a+1)2+(−2a+5−1)2=
√8
a
2+2a+1+4a
2−16a+16=8
5a
2−14a+9=0
Δ=196−180=16
| | 14−4 | | 14+4 | |
a1= |
| =1 lub a2= |
| =1,8 |
| | 10 | | 10 | |
−2a
1+5=−2*1+5=3 lub −2*1,8+5=1,4
P
1=(1; 3) lub P
2=(1,8; 1,4)
15 maj 19:53
bangzi: da to zrobić bez delty?
15 maj 20:00
Eta:
15 maj 20:04