czy ciąg jest geometryczny
a: przy okazji mam pytanie teoretyczne kiedy wiem ze ciag jest geometryczny, ciagle mam z tym
problem. a tu mam przykład i nie wiem co zrobic:
a
n= 3n
2
a
n+1= 3(n+1)
2 
? nie wiem czy to tak
15 maj 19:34
a: i jak to rozpisać, bo też mam z tym problem
15 maj 19:36
Kaja: | | an+1 | |
policz |
| jak to policzysz i wyjdzie ci jakas konkretna liczba (niezależna od n) |
| | an | |
to ciąg jest geometryczny
15 maj 19:36
Kejt:
jeśli ciąg jest geometryczny, to iloraz dwóch dowolnych kolejnych wyrazów musi być stały, więc:
| an+1 | | 3(n+1)2 | | n2+2n+1 | | 2n+1 | |
| = |
| = |
| =1+ |
| |
| an | | 3n2 | | n2 | | n2 | |
w ilorazie występuje "n", zatem nie jest on wartością stałą, czyli ciąg nie jest geometryczny..
15 maj 19:38
Kaja: ale to nie będzie akurat ciąg geometryczny a
1=3 a
2=12 a
3=27
15 maj 19:38
a: a czy an+1 = 3 ( n+1)2 = 3 ( n2 + 2n+1)= 3n2 + 6n+3 jest dobrze rozpisane?
15 maj 19:38
a: aaaah dzieki wielkiee, za pomoc
15 maj 19:39
Kaja: tak
15 maj 19:39
graba_0x0: jeżeli iloraz q jest stały, to ciąg jest geometryczny, stały − czyli nie zależy od liczby n →
przykład:
| an+1 | |
| =7n − ciąg nie jest geo, bo iloraz zależy od liczby n |
| an | |
| an+1 | |
| =4=const. − ciąg jest geometryczny, bo iloraz jest stały |
| an | |
na podstawie tego spokojnie sam dojdziesz, czy twój ciąg jest geometryczny, jakby co to pisz
15 maj 19:42
a: czyli wychodzi na to ze ciąg jest geomentryczny gdy wychodzi konkretny wynik, bez liczby n ?
| | 3 | | 3 | |
np. |
| n nie jest geometryczny ale |
| już jest |
| | 4 | | 4 | |
15 maj 19:49