funkcja signum
ala: mam problem z funkcją sgn
f(x) = sgn(x2 +1)
wyszło mi:
x> −1
x=1
x< −1
nie wiem czy jest dobrze
mam jeszcze f(x)= sgn(−x4)
i tego nie wiem
15 maj 19:25
Amaz:
W jaki sposób wyszło Ci to x>−1, x=1, x<−1?
15 maj 19:27
Kaja: dla x∊R f(x)=sgn(x2+1)=1
15 maj 19:27
Amaz:
x2+1>0 ZAWSZE, zatem f(x)=sgn(x2+1)=1
15 maj 19:27
Kaja: | | ⎧ | 0 dlax=0 | |
| f(x)=sgn(−x4)= | ⎩ | −1 dla x∊(−∞,0)∪(0,+∞) |
|
15 maj 19:29
ala: a dziękii, nie było mnie w szkole więc robie wszystko intuicyjnie.. DZIĘKi
15 maj 19:31
Yolo: czemu tak?
8 wrz 21:27