tekstowe
mycha177: Turysta przesz dał drogę z miejscowości A do schroniska B i z powrotem w czasie 6 godzin i 51
minut. Prędkośd turysty pod górę to 3km/h, po równinie 5 km/h, a w dół 4 km/h. Oblicz ile
łącznie przeszedł po równinie, ile pod górę, a ile w dół, jeżeli schronisko leży 13 km od
miejscowości A.
15 maj 19:20
irena_1:
a− droga po równinie
b−droga pod górę (i w dół)
a+b=13
| 2a | | b | | b | | 51 | |
| + |
| + |
| =6 |
| /*60 |
| 5 | | 3 | | 4 | | 60 | |
24a+20b+15b=411
24a+35b=411
b=13−a
24a+35(13−a)=411
24a+455−35a=411
−11a=−44
a=4
b=9
Po równinie szedł 4km, pod górę 9km i w dół 9km.
15 maj 19:46
irena_1: Po równinie szedł w sumie 8km, przepraszam (bo tam i z powrotem)
15 maj 19:47
Eta:
15 maj 19:47
irena_1:
15 maj 19:57
mycha177: jejciu....dzięki dzięki
15 maj 20:06
Eta:
15 maj 20:07
mycha177:
15 maj 20:11
irena_1:
15 maj 20:13
Janek191: )

:
15 maj 20:27
Janek191:
15 maj 20:31
15 maj 20:36
irena_1:
Oj, wesoło się robi...
15 maj 20:40
mycha177: a pomożecie jeszcze?
15 maj 20:42
mycha177:
15 maj 20:42
irena_1:
A w czym?
15 maj 20:43
mycha177: no w tej matmie

mam jeszcze parę zadań
15 maj 20:46
Janek191:
To pisz − może ktoś zrobi lub wytłumaczy jak je zrobić
15 maj 20:49
irena_1:
wrzuć, tylko jako nowe tematy
15 maj 20:49
mycha177: ok−dzięki
Janku mi to jakby nawet młotkiem wbijał to i tak nie wejdzie
15 maj 20:52