ciąg geometryczny
Tomi: Mam jeszcze takie zadanie a1=x−3 , a2 =x , a3=x=1 a2=?
15 maj 19:02
Kejt: popraw a3
15 maj 19:04
Kostek:
x
2=(x−3)(x+1) jeśli a
3=x+1
x
2=x
2+x−3x−3
x
2−x
2+2x+3=0
2x+3=0
2x=−3
jeśli a
3=x−1
x
2=(x−3)(x−1)
x
2=x
2−x−3x+4
x
2−x
2+4x−4=0
4x=−4
x=−1
15 maj 19:10
Kaja: skorzystaj ze wzoru a22=a1*a3
15 maj 19:11
Tomi: a3=x−1
15 maj 19:11
Kostek: czyli poprawna jest wersja druga
15 maj 19:11
Tomi: sorry zle wpisałem miało być a3=x+1
15 maj 19:13
Kostek: to jak x+1 to wersja pierwsza kolego
15 maj 19:14
Tomi: dzięki za pomoc
15 maj 19:15