plaszczyzny,pytanie o intepretacje wyniku
Tokar: Witam!
mam pytanie bardziej teoretyczne odnośnie płaszczyzn:
mam zadanie napisac rownanie plaszczyzny ktora przechodzi przez jakis punkt i jest prostopadla
do plaszczyzn pi1 i pi2.otoz wynik wychodzi mi ale z przeciwnymi znakami,czy jest to zly
wynik? np wychodzi mi
−2x+5y+3z=0 a powinno byc 2x−5y−3z=0.wg mnie,jak liczylem iloczyn wektorowy wektorow
kierujacych tych dwoch plaszczyzn,no to jakby zalezy czy policze n1 x n2 czy n2 x n1 i stad
moze wychodzic zmiana znaku? prosze o odpowiedz : )
15 maj 19:02
Krzysiek: no zależy od tego jak policzysz iloczyn wektorowy bo:
n1xn2=−n2xn1
poza tym przecież możesz pomnożyć równanie przez (−1)
15 maj 19:08
Tokar: no tak,ja to rozumiem,ale chodzi mi tylko o to czy to bedzie blad jezeli podam ta odpowiedz z
innym znakiem? mam na mysli czy to jest wciaz ta sama plaszczyzna czy jakby jej lustrzane
odbicie (po drugiej stronie wektora kierujacego)?
15 maj 19:16
Krzysiek:

ta sama płaszczyzna,nie ma znaczenia jaki ma zwrot wektor normalny
15 maj 19:20
Tokar: ok,teraz widze,dziekuje
15 maj 19:23