Ciągi
Ona_18: Jeśli znamy pierwszy i ostatni wyraz skończonego ciągu arytmetycznego o 2n +1 wyrazach, to
możemy wyznaczyć wszystkie pozostałe wyrazy tego ciągu, postępując według podanego przykładu.
Np. Wyznacz pozostałe wyrazy ciągu arytmetycznego, gdy
a1 = −2 i a9 = 22.
a5= a1 +a9 podzielić przez 2 = −2+22 przez 2 =10
a3= a1+a5 podzielić przez 2 = −2+10 przez 2 =4
a2= aa1+a3 podzielić przez 2 = −2+4 przez 2 =1
a4=a3+a5 podzielić przez 2 = 4+10 przez 2 =7
a7= a5+a9 podzielić przez 2 =10+22 przez 2 = 16
a6= a5+a7 podzielić przez 2 = 10+16 przez 2 =13
a8= a7+a9 podzielić przez 2 = 16+22 przez2 = 19
Stąd mamy : −2 , 1 , 4, 10, 13, 16, 19, 22 Korzystając z powyższego przykładu, wyznacz
pozostałe wyrazy ciągu arytmetycznego od a2 do a16, gdy a1=−5, a17=27
17 wrz 15:13