FUNKCJA KWADRATOWA
verka: Hej, mam prośbę, mógłby mi ktoś rozwiązać to zadanie? Sama je rozwiązałam, ale nie jestem do
niego pewna:
a) 4x2−3=0
b) 12x−13x2=0
c) (x+1)(x−3)
z góry dzięki!
15 maj 18:57
Kejt:
jak sama rozwiązałaś to chyba potrzebne Ci tylko odpowiedzi, więc:
c) −1 i 3
15 maj 19:01
verka: w c) wyszło mi zupełnie inaczej:
x2−3x+x−3=0
x2−2x−3=0
wtedy delta= 12−4*6*(−2)
czyli 1+48=49
pierwiastek z delty daje 7
x1= −11/12
x2=1/4
gdzie mam błąd?
15 maj 19:14
Kaja: Δ=(−2)2−4*1*(−3)=4+12=16
15 maj 19:15
Kejt: po co delta?

(x+1)(x−3)=0
x+1=0 v x−3=0
x=−1 v x=3
a co do Twojego pytania to pomyliłaś się przy współczynnikach:
a=1
b=−2
c=−3
czyli będzie:
Δ=(−2)
2−4*1*(−3)=4+12=16
15 maj 19:16