matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg arytmetyczny proszę o rozpisanie jak to liczyć szczególnie jak nie ma a1
Tomi:
Oblicz a
1
: a
5
=10 , r=2 , a
1
=?
15 maj 18:50
Kejt:
ze wzoru na a
n
a
n
=a
1
+(n−1)r a
5
=a
1
+4r a
1
+4r=10 a
1
+4*2=10 a
1
=2
15 maj 18:52
Tomi:
ok dzęki
15 maj 18:56