matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem
Piotr:
Ile stopni ma cosα=1/2 w przedziale <0,2π) 60 stopni i ile jeszcze?
15 maj 18:28
Kejt:
1
cosx=
2
π
π
x=
+2kπ v x=−
+2kπ
3
3
π
6kπ
5kπ
−
+
=
3
3
3
π
z pierwszego mamy: x∊{
}
3
5π
z drugiego: x∊{
}
3
π
5π
5*180
o
w stopniach to będzie:
=60
o
i
=
=5*60
o
=300
o
3
3
3
15 maj 18:35
Piotr:
DZIĘKI
15 maj 20:07