proszę o pomoc, nie o wynik.
klaudia: Na mapie w nieznanej skali 3,6 Ha powierzchnia lasu zajmuje obszar 40 mm2
Oblicz skalę mapy. Jak mam to zrobić? Pomocy.
17 wrz 14:40
klaudia: proszę o pomoc ; (
Oblicz odległość rzeczywistą jeśli na mapie w skali 1: 75 00 000 wynosi 8 mm.
i
Na mapie w skali 1:25 000 odległość między miejscowościami wynosi 4 cm, oblicz skalę mapy na
której odległość między tymi punktami wynosi 1 cm.
proszę o pomoc nie o wynik ; ( z góry dziękuję i czekam.
17 wrz 15:51
nalepek: co do drugiego:
skala na mapie to masz np.
1:7 500 000
czyli
1cm na mapie to 7 500 000 cm w rzeczywistosci
8mm = 0,08 cm
mnozymy przez skalę
0,08*7500000 = 600 000 (cm)
600 000cm = 6km
czyli 8mm na mapie to 6km w rzeczywistosci
drugi podpunkt
1:25 000
1cm na mapie − 25 000 cm w rzeczywistosci
odleglosc miedzy naszymi domkami wynosi 4cm, skoro mamy obliczyc skale mapy gdzie domki są
jeszcze bardziej zblizone, to znaczy ze mapa jest jeszcze wieksza
czyli wystarczy pomnozysz skale mapy *4
wiec, skala w tym przypadku wyniesie 1:100 000
tyle
17 wrz 16:51
klaudia: dziękiiiii

* a to pierwsze zadanie?
17 wrz 17:35
Patryś: puszcza kampinoska na mapie wykonanej w skali 1:1000000 zajmuje powierzchnie 5,6cm.oblicz
rzeczywista powierzchnie tej puszczy i wynik podaj w cm2.
17 wrz 22:56
AROB: Patryś, patrz 20406
17 wrz 23:22
AROB: pole w rzeczywistości = 3,6 ha
pole na mapie = 40 mm
2
| | pole rzeczywiste | |
k − skala, k2 = |
| |
| | pole na mapie | |
| | 3,6 ha | | 3600 m2 | | 3600000000 mm2 | |
k2 = |
| = |
| = |
| = |
| | 40 mm2 | | 40 mm2 | | 40 mm2 | |
= 900000000
k =
√900000000 = 30000
Czyli skala mapy jest 1 : 30000.
17 wrz 23:33