matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Na okregu o promieniu 5 cm
aaa:
Na okregu o promieniu 5 cm opisano trapez prostokatny, z ktorego najkrotszy bok ma dlugosc 7,5 cm. Oblicz dkugosci bokow i pole trapezu.
15 maj 17:59
Mila:
h=2r=10 b=7,5 a+b=c+h a+7,5=10+c a−c=2,5 a=c+2,5 WΔCEB: c
2
=h
2
+EB
2
EB=a−7,5=c+2,5−7,5 EB=c−5 c
2
=10
2
+(c−5)
2
dokończ
15 maj 18:52