oblicz
mietek : oblicz
cos4 alfa − sin4 alfa + 2 sin2=
proszę o podpowiedz
cos alfa mogę z jedynki obliczyć cos2 alfa = 1 − cos2 alfa
15 maj 17:54
mietek : cos2 alfa= 1 − sin2 alfa
15 maj 17:57
Eta:
cos2α−sin4α= (cos2α+sin2α)(cos2α−sin2α), cos2α+sin2α=1
W= ........... dokończ .......= 1
15 maj 17:59
mietek : znam wzór na jedynkę trygonometryczna ale nie rozumiem tego pierwszego
15 maj 18:03
Eta:
a4−b4=(a2+b2)(a2−b2) −−−−−−− wzór na różnicę kwadratów
15 maj 18:05
Eta:
np: a6−b6= (a3+b3)(a3−b3) itd.....
15 maj 18:06
Kostek: A jak by było a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2
15 maj 18:11
Eta:
15 maj 18:17
mietek : dzięki już rozumiem
15 maj 18:22
Eta:
15 maj 18:23