Punkt S jest środkiem okręgu wpisanego w trapez ABCD (AB ∥ CD ). Wykaż, że trójk
mq: Punkt S jest środkiem okręgu wpisanego w trapez ABCD (AB ∥ CD ). Wykaż, że trójkąt SBC jest
prostokątny.
15 maj 17:21
Mila:

S leży na przecięciu dwusiecznych kątów wewnętrznych trapezu.
2β+2δ=180
o ( suma kątów przy ramieniu trapezu jest równa 180
o)
β+δ=90
o
Suma kątów w ΔCSB:
∡CSB+90
0=180
o⇔
∡CSB=90
o
cnw
15 maj 17:43
Eta:

Środek S okręgu wpisanego w trapez znajduje się w punkcie przecięcia
dwusiecznych SB i SC kątów trapezu
2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o
|∡BSC|=α+β=90
o zatem trójkąt SBC jest prostokątny
15 maj 17:44