Twierdzenie talesa
Michał: dany jest trójkąt ABC o bokach długości AB=12, BC−8, AC=10. Poprowadzono prostą k równoległą do
boku AC, która podzieliła trójkąt na dwie figury− trójkąt i trapez. Obwody tych figur są
równe. Oblicz długości odcinków, na które prosta k podzieliła boki AB i BC
15 maj 16:19
Bogdan:

12 − a + d + 10 − b = a + 8 + b + d ⇒ 14 = 2a + 2b ⇒ 7 = a + b
| 12 | | 10 | |
| = |
| ⇒ 120 − 12b = 120 − 10a ⇒ 6b − 5a = 0 |
| 12 − a | | 10 − b | |
Dalej sobie sam poradzisz
15 maj 16:58
Nienor:

Trójkąty ACB i AFB są podobne (kkk). Czyli odpowiednie długości boków są do siebie
proporcjonalne.
15 maj 17:01