rozwiaz równanie x^2-4x+2=|x+2|
Madzik: rozwiaz równanie x2−4x+2=|x+2|
15 maj 16:17
Kaja: 1. dla x≥−2 równanie przyjmuje postać:
x2−4x+2=x+2
x2−5x=0
x(x−5)=0
x=0 lub x=5
2. dla x<−2 równanie przyjmuje postać:
x2−4x+2=−x−2
x2−3x+4=0
Δ=9−16<0
równanie nie ma rozwiązania
odp. x∊{0,5}
15 maj 16:37
pigor: pobaw się równaniami w przedziałach x<−2; x ≥ −2 , albo
np. tak :
naszkicuj sobie wykresy L−ewej i Prawerj strony równania , to odczytasz ,
że ma ono 2 pierwiastki :jeden
x=0 (sprawdź podstawiając do danego
równania) oraz drugi x> −2, czyli
x
2−4x+2= |x+2| ⇔ x
2−4x+2= x+2 ⇔ x
2−5x= 0 ⇔ x(x−5)= 0 ⇒
x=5 −
− drugi (sprawdź go podstawienie) ,; odp.
x∊{0,5} . ...
15 maj 16:42
krzysztof: ( x+ 2)(x−5)=x2
14 gru 19:43
krzysztof: (x +4 )(x−1)<x(x+2)+2x−1
14 gru 19:46
janek191:
x
2 −5 x + 2 x − 10 = x
2
−3 x = 10
14 gru 19:46