matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
miejsce zerowe funkcji
zyśka:
Dana jest funkcja f, określona w zbiorze R. Wyznacz jej miejsca zerowe (o ile istnieją).
x
2
+9
a) f(x) =
x
2
+5
2x − 4x
2
b) f(x) =
x
2
+4
15 maj 15:33
Patronus:
a) D=R x
2
+ 9 = 0 x∉R b) D = R 2x − 4x
2
= 0 2x(1−2x)= 0
1
x = 0 lub x =
2
15 maj 15:50
zyśka:
dzieki
15 maj 15:53