funkcje
ania: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie:
| 3−|x−2| |=m+7
bardzo proszę też o rozpisanie przekształcenia wzoru funkcji po lewej stronie równania
15 maj 15:18
Saizou :

l3−lx−2ll−7=m
narysuj wykres i odczytaj z wykresu
15 maj 15:25
ania: ale nie wiem co odczytać i jak ten parametr
15 maj 15:37
use: normalnie widzisz że ;
m=l3−lx−2ll−7
czyli innymi slowy musisz znalez zbior wrtosci tego wyrazenia l3−lx−2ll−7 bo to jest rowne m
15 maj 15:42
use: czyli m∊<−7;+∞) to widac z rysunku wlasciwie nie trzeba nic liczyc
15 maj 15:43
ania: dziękuję
15 maj 16:03
pigor: ..., a więc odczytujesz wartości funkcji g zmiennej m, czyli g(m) liczby punktów przecięcia
prostej
y=m , m∊R, równoległej do osi Ox (na rys powyżej różnokolorowe) z
wykresem funkcji lewej strony y=|3−|x−2||−7 (ta krzywa mocno czerwona) "przesuwając"
prostą y=m i piszę sobie wzór funkcji określającej szukane wartości m
i tak :
{
0 dla
m < 7 − nie ma rozwiązań (ma 0 rozwiązań)
g(m)= {
2 dla
m= −7 lub m > −4 − ma 2 rozwiązania
{
3 dla
m= −4 − ma 3 rozwiązania
{
4 dla
−7 < m < −4 − ma 4 rozwiązania ,
a więc odczytane liczby rozwiązań, to zbiór wartości funkcji g taki
{0,2,3,4}
dla
odpowiednich argumentów m powyżej we wzorze funkcji g . ...
15 maj 16:07
ania: a jeśli do treści zadania dodałabym: "ma więcej rozwiązań dodatnich niż ujemnych" to jak to
rozwiązać?
15 maj 16:11
ania: pomożecie?
15 maj 17:04
Mila: Dla m∊(−6,−4)
15 maj 17:49