W poniższej tabeli przedstawione są dane o parkach narodowych w Polsce
kamczatka: W poniższej tabeli przedstawione są dane o parkach narodowych w Polsce Powierzchnia ogółem w ha
− 307015 Powierzchnia w % powierzchni kraju − 0,98 Powierzchnia na 10000 mieszkańców w ha −
79,43 Na podstawie podanych informacji oblicz: a) powierzchnię Polski (w km2), wynik
zaokrąglij do tysięcy
b) liczbę ludności Polski, wynik zaokrąglij do setek tysięcy.
a mam zrobione tylko nie wiem jak zrobić podpunkt b ? pomoże ktoś ?
15 maj 13:44
aniabb:
na 10000 osób − 79,43 ha parków
na x osób − 307015 ha parków
x= 3070150000/79,43 =38652272 osób w Polsce ≈ 38600 tys mieszkańców
15 maj 13:54
Bogdan:
na 10000 mieszkańców przypada 79,43 ha
Liczymy, ile jest działek o powierzchni 79,43, jeśli łączna powierzchnia wynosi 307015 ha:
307015 : 79,43 = 3865 działek i jeszcze mały kawałek, którego nie bierzemy pod uwagę,
na każdej działce jest 10000 osób więc liczba ludności wynosi 10000 * 3865 = ...
15 maj 13:55
aniabb: mnie uczyli że 5 zaokrągla się do parzystej..ale jeśli chcesz w stylu US to będzie 38700 tys
15 maj 13:58
Bogdan:
pozostawiam zaokrąglenie końcowego wyniku kamczatce i czekam na jej wynik
15 maj 14:07
Bogdan:
a
kamczatka ani be ani me
15 maj 15:08
kamczatka: Wyjdzie 38 700 000 mieszkańców ale mam pytanie czemu liczbę mieszkańców obliczamy na podstawie
0,98% powierzchni Polski a nie 100% ?
16 maj 17:35
kamczatka: odświeżam
16 maj 21:40
aniabb: na podstawie powierzchni parków
16 maj 21:41
aniabb:
na 10000 osób − 79,43 ha parków
na x osób − 307015 ha parków
16 maj 21:41
kamczatka: Ale powierzchnia parków to nie jest powierzchnia Polski to jakby wychodzi że się obliczyło
0,98% mieszkańców Polski,
16 maj 21:52