Prawdopodobienstwo
Tomasz: Mam takie zadanko:
5 osob wsiadlo do 3 wagonow. Jakie jest prawdopodobienstwo ze zaden wagon nie bedzie pusty?
15 maj 12:18
aniabb:
|Ω|=35= 243
|A|= 35 − 3•25 = 243−3•32 = 147
P(A)=147/243 = 49/81
15 maj 12:28
Tomasz: −3*25 oznacza ilosc pustych wagonow?
15 maj 12:30
aniabb:
25 to wszystkie możliwości wsiadania do 2 wagonów
3• bo wybrać 2 wagony z 3 możliwych można na 3 sposoby (1,2 lub 1,3 lub 2,3 )
15 maj 12:37
Leszek: nom, to oznacza ilość kombinacji kiedy co najmniej 1 wagon będzie pusty z tym ze do tego
powinno być dodane 3, bo w ten sposób zostały 2 razy odjęte sytuacje kiedy wszyscy wsiądą do
tego samego wagonu.
15 maj 12:37
Tomasz: To powinno byc tak jak zrobila Aniabb czy inaczej?
15 maj 12:40
aniabb: no to P(A)=150/248
15 maj 12:41
aniabb: |A|= 35 − 3•25 +3 = 243−3•32 +3 = 150
15 maj 12:42
Tomasz: Moze i mam dziwne pytanie, ale czy nie trzeba tutaj uzyc wzoru na wariacje bez powtorzen? Bo
raczej jedna osoba nie moze sie jednoczesnie znalezc w 2 wagonach, no chyba, ze cos zle
rozumuje.
15 maj 12:50
aniabb: aby była to funkcja to każdemu x przypisujesz dokładnie jedno y
zatem pasażerowi przypisujesz nr wagonu, a nie wagonom pasażerów
dlatego miejsc k jest 5 ( pasażerów) a elementów n= 3 (wagony)
i dlatego |Ω| = 35 = wariacje z powtórzeniami = W35
15 maj 12:54
Tomasz: Rozumiem, dziekuje w takim razie za pomoc
15 maj 12:55
15 maj 13:00