Stereometria
Garth:

Stereometria
Kule o promieniu 4 cm przetopiono na walec, ktorego przekroj osiowy jest kwadratem. Oblicz
dlugosc wysokosci walca.
| | 4 | | 256 | |
Vkuli = |
| π64cm3 = |
| πcm3 |
| | 3 | | 3 | |
2r = h
| | h | | h3 | |
Vwalca = π( |
| )2 * h = |
| π |
| | 2 | | 4 | |
| | 43√36 | | 3√2304 | |
W odpowiedziach jest h = |
| cm [czyli |
| cm], co nie zgadza sie z moja. |
| | 3 | | 3 | |
Pierwsza sprawa − nie umiem dzialac na pierwiastkach 3+ stopnia [nie umiem wyciagnac z tego
mojego czegos prostszego], moze ktos cos podpowie, albo podrzuci jakis link do zadan tego
typu, abym mogl sobie przecwiczyc, no a po drugie, to gdzies mi sie wkradl tutaj jakis blad,
ktory uniemozliwil poprawne obliczenie wysokosci tego walca. Prosze o pomoc
15 maj 11:34
Leszek: Jak usuwasz pierwiastek trzeciego stopnia z mianownika to musisz go pomnożyć przez siebie do
kwadratu, więc tam pod pierwiastkiem powinno być 9*1024=9216=4*2304.Czyli wynik pod
pierwiastkiem i tak wychodzi 4 razy większy niż jest w odpowiedziach...
15 maj 11:54
Use: ogolnie to takie wyciaganie niewymiernosci zazwyczaj polega na uzyciu wzorow skroconego
mnozenia i np jak masz ulamek ;
| 2 | | 2 | | 3√42+3√4*9+92 | |
| = |
| * |
| dlaczego  ? |
| 3√4−9 | | 3√4−9 | | 3√42+3√4*9+92 | |
Uzylem wzoru a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
przeanalizuj to i zobacz doprowadzam do sytuacji w ktorej mam a
3−b
3 przez mnozenie tego
ulamka przez 1 bo zauwaz ze mam w liczniku i mianowniku to samo czyli w rezultacie 1 czyli
zniknie mi ten pierwiastek 3 stopnia z mianownika po takiej operacji ( akurat na poziomie
szkoly sredniej raczej wiekszych pierwisatkow, nie ma niz 3 stopnia ). A w takim prostym
przykladzie jak masz
3√4 w mianowniku to po prostu mnozysz przez kwadrat tego wyrazenia
czyli przez
3√16 bo wtedy dasz rade wyciagnac ten pierwiastek bo otrzymasz
3√16*4 a to
wiemy ze jest 4 ...
15 maj 12:19
Garth: | | 3√9216 | |
Tak wiec rzeczywiscie jest jak mowi Leszek, przy moich wyliczeniach h = |
| , co nie |
| | 3 | |
zgadza sie z odpowiedziami, kto wie, co zrobilem nie tak i moglby mnie naprowadzic na wlasciwa
sciezke?
16 maj 10:16
aniabb: oprócz literówki w 3 wierszu (powinno być r=h/2) która nie wpływa na obliczenia..podstawiłeś
dobrze nie widzę błędu ...
16 maj 10:27
Garth: | | 3√9216 | |
Czyli mam rozumiec, ze wynik h = |
| jest dobry, a wynik w odpowiedziach jest |
| | 3 | |
bledny?
| | 3√9216 | | 83√18 | |
I czy poprawnie go uproscilem? |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Dziekuje za dotychczasowa pomoc.
16 maj 10:36
use: tak dobrze uprosciles a co do odpowiedzi to calkiem prawdopodobne ze jest blad
16 maj 10:39