Rozważmy trojkąty ABC, DBE, FBG
Bearu:

Jesli ktoś wie, jak zrobić to zadanie, to proszę niech mi wytłumaczy jak je wykonać
Wyznaczyć:
a) ∢α jeśli cosα=1/2
− możemy odczytać z tablic trygonometrycznych i wtedy: ∢α=60°
b) ∢β
c) sinα dla ∆DBE
d) tgα dla ∆ABC
e) cosβ dla ∆DBE
f) cosβ dla ∆FBG
g) sinα dla ∆ABC
h) sinβ dla ∆FBG
Jeśli wiadomo, że: |AB|=20, |AC|=15, |FB|=4, |AD|=9, |GB|=8, |DE|=10
15 maj 11:34
Use: Podstawowa kwestia jest taka, czy jest to trójkąt prostokatny
15 maj 11:49
Bearu: tak, prostokątny
15 maj 11:52
Use: Jeżeli tak to suma katow w trrojkacie jest rowna zawsze 180 stpni wiec
α+β+90=180
α jest katem ostrym bo mamy trojkat prostokatny zatem α to jak slusznie podałeś 60 stopni czyli
beta jest rowny 30 stopni:
Teraz juz tylko funkcje trygonometryczne i twierdzenie talesa, bo trojkaty sa podobne czyli np:
chociaż nie to idzie sporawdzić z twierdzenia talesa mamy ;
| |BD| | | |AB| | |
| = |
| i tutaj z proporcji sobie liczysz ( podalem ci tylko przyklad |
| |DE| | | |AC| | |
ktory mowi ze ulamek bok przez bok jest rowny ulamkowi bok przez bok jednak mniejszego
trojkata , pamietaj ze musza to byc boki odpowiadajace sobie )generalnie jest to proste bo jak
sobie latwo wyobrazic jak powiekszysz tego malego trojkata to nalozy sie on na tego wiekszego
dlatego mozna tak liczyc .... Poradzisz sobie , troche chaotycznie to napisalem ale mysle ze
wiesz o co biega

Jeżeli nie kumasz dalej to daj znac ^^
A jak juz masz alfe to z funkcji tryg mozesz boliczyc brakujace boki albo tak jak mowie z
proporcji
15 maj 11:59
aniabb: niezależnie jaki to trójkąt
skoro α=60° to sinα=√3/2 tgα=√3 z tablic
skoro β=30° to cosβ=√3/2 sinβ=1/2 z tablic
15 maj 12:14
aniabb: a te trójkąty i długości to tylko tak dla zmyłki

albo dla ćwiczeń w odczytywanie
15 maj 12:16
Bearu: no własnie wg rysunku nauczycielki te kąty nie wyglądają na odpowiednio α=60, a β=30 w
przypadku tego trójkąta, gdyby było odwrotnie, to wyglądałoby to bardziej logicznie, co nie
zmienia faktu, że trygonometria nie jest moją najmocniejszą stroną i mam z nią ogromny
problem..
15 maj 12:20
Bearu: Czyli jeżeli β i α mają takie same wartości dla wszystkich trójkątów, to sinα dla ∆DBE i sinα
dla ∆ABC będą miały taką samą wartość czyli sinα=√3/2? i tak samo w przypadku cosβ dla ∆DBE i
cosβ dla ∆FBG, będzie to wartość cosβ=√3/2? Czy to w ogóle jest logiczne?, nie wiem już jak z
tym zadaniem ma być...
15 maj 12:34
aniabb: a boki nie spełniają Pitagorasa ..albo rysunek źle, albo długości, albo w ogóle o coś innego
chodziło
15 maj 12:34
aniabb: jesteś pewien że on jest prostokątny
15 maj 12:35
aniabb: jeśli mają te same kąty α to sinα jest stały
15 maj 12:35
Bearu: tak, bo na rysunku nauczycielka zaznaczyła kąty proste, właśnie z twierdzenia Pitagorasa też
wychodziły mi sprzeczności i nie wiem jak 'ugryźć' to zadanie
15 maj 12:42
aniabb:

jeśli prostokątne i AC=15 i AB=20 to BC=25
i wtedy jeśli BF=4 to GB=5 a nie 8
jeśli BF=4 i GB=8 to FG=4
√3 i AC=20
√3 a nie 15
15 maj 12:47
aniabb: jeśli zaznaczyła kąt prosty to zostać przy tablicach i podać wartości funkcji (wpis 12:14)
15 maj 12:50
Bearu: Hmm chyba zrobię jej taką adnotację co do tych długości i pozostanę przy tych stałych
wartościach kątów, bo nie widzę innej możliwości. Dzięki wielki za pomoc !
15 maj 12:55