Oczko wodne[stereometria]
Garth: Oczko wodne − stereometria
Ogrodnik zbudowal oczko wodne z betonowego kregu o srednicy wewnetrznej 2m i wysokosci 1m.
Postanowil napelnic je woda za pomoca weza ogrodowego, ktorym przeplywa 20 litrow wody na
minute. Oblicz, ile czasu ogrodnik bedzie napelnial oczko wodne.
Oczko ma wiec ksztalt polowy kuli o promieniu 1m.
| | 4 | | 12,56 | |
V= |
| πm3 = |
| m3 = 2,09(3)m3 ≈2,1m3 |
| | 6 | | 6 | |
1l = 0,001m
3
2,1m
3 = 2100l
| 2100l | |
| = 105 = 1 h, 45 min, no i tutaj juz ewidentnie cos jest zle zrobione, bo w |
| 20l | |
odpowiedziach widnieje 2h, 37 min. Kto wytknie mi moj blad?
15 maj 10:09
Patronus: Oczko wodne nie ma kształtu połowy kuli, tylko raczej walca. Przyjmuję że ziemia pod kręgiem
jest płaska

Czyli V
oczka = π*1
2*1 = π ≈ 3,14
1l − 0,001m
3
3,14 m
3 − 3140 l
| 3140 | |
| = 157 min. = 2h 37 min |
| 20 | |
15 maj 10:13
Garth: Rzeczywiscie, Twoje obliczenia by sie zgadzaly...w ksiazce mam dodatkowo zamieszczony rysunek,
ktory naprawde o wiele bardziej przypomina polowe kuli, nic walec, moze to jest mylace. Z
tresci zadania naprawde wychodzi na walec, ale wowczas po co jest ten rysunek oraz [patrz
obrazek] − zapisane w tresci zadania [tutaj pominalem]?
15 maj 10:18
Patronus: Spróbuj przerysować to co masz w zadaniu − ocenimy do czego jest podobne
15 maj 10:21
15 maj 10:29
Garth: Jak tak teraz sie zastanowilem, to moze rzeczywiscie przypomina polowe kuli tylko na pierwszy
rzut oka, a w polaczeniu z trescia zadania chyba da sie jednak wywnioskowac, ze to walec, no
nic, trzeba zawsze byc czujnym, dzieki za pomoc.

Za chwile moze jeszcze wrzuce kilka zadan ze stereometrii, z ktorymi mam drobne problemy.
15 maj 10:32
aniabb: faktycznie nieco sprzeczne z prawami fizyki
15 maj 10:32
15 maj 10:34
Garth: Tak, dziekuje, aniabb, chyba musze rzadziej podazac za swoim instynktem doszukiwania sie prawdy
w obrazkach i zaczac wieksza uwage poswiecac tekstom.
15 maj 10:36
aniabb: rysunki są podstawą i nie zarzucaj ich..ale kolorowe obrazki w książce są tylko dekoracją
15 maj 10:38