Wykaż prawdziwość tożsamości
Kostek:
(tgα+ctgα)
2=U{1}{sin
2αcos
2α)
L=tg
2α+2tgαctgα+ctg
α jak rozpisać to 2tgαctgα
15 maj 09:29
Kostek: oczywiście tożsamość wygląda tak
| | 1 | |
(tgα+ctgα)2= |
| |
| | sin2αcos2α | |
15 maj 09:31
Kostek:
| sin2α | | cos2α | |
| +2+ |
| jak dalej zrobić ? |
| cos2α | | sinα | |
15 maj 10:09
aniabb: do wspólnego mianownika
15 maj 10:22
aniabb: | sin4α+2sin2αcos2α+cos4α | | (sin2α+cos2α)2 | |
| = |
| = |
| sin2αcos2α | | sin2αcos2α | |
15 maj 10:24
Kostek:
| sin4α+2(sinα2αcos2α)+cos4α | |
| ok ? |
| cos2αsin2α | |
15 maj 10:25
Kostek: już widzę wyszło Pani tak jak mi więc ok dziękuje
15 maj 10:27