matematykaszkolna.pl
Ile punktów mogą mieć dwie pary prostych równoległych? wajdzik: Ile punktów mogą mieć dwie pary prostych równoległych? Wiem, że proste równoległe, są równoległe wtedy gdy się pokrywają lub nie mają punktów wspólnych. Czyli z tego co wnioskuje, dwie pary prostych równoległych NIE MAJĄ PUNKTÓW WSPÓLNYCh. Zgadza się? emotka
14 maj 21:19
irena_1: Mogą: − nie mieć wspólnych punktów − mieć jeden wspólny punkt − mieć 2 wspólne punkty − mieć 4 wspólne punkty − mieć nieskończenie wiele wspólnych punktów
14 maj 21:28
Nienor: W geometrii euklidesowej zgadza się, jeżeli dwie proste nie pokrywają się i są wzajemnie równoległe nie mają punktów wspólnych. To jeden z aksjomatów (założeń) tej geomterii. Ale bardzo łatwo wyobrazić sobie dwie proste, które są równoległe, a jednak się przecinają, choćby południki na globusie. Na równiku są równoległe, a przecinają się na biegunach.
14 maj 21:28
wajdzik: Dzięki!
14 maj 21:56
PW: Na drugi raz pisz, wajdzik, od razu: "na płaszczyźnie euklidesowej", bo zmierzamy w niebezpiecznym kierunku i będziemy się musieli dokształcić z geometrii nieeuklidesowych, a to wyższa szkoła jazdy. Nienor, emotka kiedyś się znałem z Łobaczewskim, ale to już tylko „kombatanckie wspomnienia”.
14 maj 22:08
Nienor: Brzmi to niesamowicie, zwłasza, że zmarło mu się tak gdzieś koło 1850r emotka PW czyśbyś był wampirem
14 maj 22:13
PW: Dowcip, aż taki stary nie jestem. Jakieś fakty z geometrii nieeuklidesowej były mi potrzebne do pracy magisterskiej. Ale już nie pytaj dalej, bo kilkanaście lat temu znalazłem to w biurku i ... zupełnie nie rozumialem, o czym ten facet (tzn. ja) pisał.
14 maj 22:29
Eta: emotka
14 maj 22:32
Nienor: Smutne są takie odkrycia, choć z drugiej strony, to jest trochę tak: ach jaki ja mądry byłem wtedy Choć szczerze mówiąc, z matematyki akurat jestem na tak niskim poziomie, że nie wiadomo jak często to mi się nie zdarza
14 maj 22:35
wajdzik: A ja chcę zjeść wszystkie umysły świata.
15 maj 07:11
Janek191: Treść zadania, moim zdaniem,powinna być następująca: Ile punktów wspólnych mogą mieć dwie pary prostych równoległych ? Na postawione przez wajdzik pytanie odpowiedź jest taka: Dwie pary prostych równoległych ( niezależnie od ich położenia ) mają nieskończoną ilość punktów.
15 maj 09:13
Janek191: Treść zadania, moim zdaniem,powinna być następująca: Ile punktów wspólnych mogą mieć dwie pary prostych równoległych ? Na postawione przez wajdzik pytanie odpowiedź jest taka: Dwie pary prostych równoległych ( niezależnie od ich położenia ) mają nieskończoną ilość punktów.
15 maj 09:15