tw. Greena
zielonyy: całeczka! − pomocy!
wykorzystując twierdzenie Greena oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
x(t) = cost
y(t)= sint
t [0,2pi]
chodzi mi tylko jak ma wyglądać ta całka, bo kompletnie nie wiem jak ruszyć
14 maj 21:16
PW: Panie Green, to podpucha?
14 maj 21:37
zielonyy: niee, dlaczego ?
14 maj 21:40
PW: A gdzie tu są krzywe (w liczbie mnogiej).
14 maj 21:55
zielonyy: hmm...tak było podane w treści zadania

też właśnie czegoś mi tu brakuje...
14 maj 22:14
PW: Ja myślę, że to jest jedna krzywa zadana w postaci parametrycznej (współrzędna x punktu na
krzywej i współrzędna y punktu na krzywej spełniają podane równania:
x(t)=cost
y(t)=sint,
gdzie t jest parametrem z przedziału <0,2π>.
14 maj 22:19
Mila: A może tak?
x2=cos2t
y2=sin2t
x2+y2=1
Teraz to już proste
14 maj 22:20
zielonyy: to miałoby sens...czyli jak wygląda ta całka ?
∫sint dx + cost dy = ∫∫...
coś takiego ?
14 maj 22:22
Mila:

x
2+y
2=1
y
2=1−x
2
y=
√1−x2 dla I ćwiartki
| | 1 | | x | | π | |
P'=∫01√1−x2dx= |
| arcsin+ |
| √1−x2|01= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
W postaci parametrycznej musisz rozważyć monotoniczność x(t)
14 maj 22:36
Mila: Liczysz?
14 maj 22:42
Mila: Nie przeczytałam, że t. Greena. I trochę zamąciłam.
14 maj 22:53