pola trójkątów i nie tylko
asia : zad.1 W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest równa
12cm i dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki, których długości pozostają w stosunku 4:9.
Oblicz pole tego trójkąta. zad.2 W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 30cm. Pole
trójkąta jest równe 300cm2. Oblicz wszystkie wysokości w tym trójkącie. zad.3 Środkowe CD i BE
trójkąta ABC przecinają się pod kątem 45 stopni. Wiedząc że IBEI=12cm oraz ICDI=21cm oblicz
pole trójkąta ABC. zad.4 Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest bok AB. Środkowe AL i BK
przecinają się w punkcie S pod kątem 60 stopni. Wiadomo, że pole trójkąta ABS jest równe √3.
a) Oblicz długość boków trójkąta ABC. b) Czy kąt ACB jest równy 30 stopni? Odpowiedź
uzasadnij.
14 maj 21:10
Eta:

1/ h
2= |BD|*|DC|
x>0
144=36x
2 ⇒ x
2=4 ⇒ x=2 to |BC|= 13x= 26
| | |BC|*h | |
P= |
| =............. |
| | 2 | |
14 maj 21:18