Funkcja liniowa
Pająk: Wyznacz tę wartości parametru m, dla których funkcja liniowa f określona wzorem:
f(x)=(2=|m−1|)x=3−m jest rosnąca i nieparzysta.
Nie wiem jak ten przykład rozwiązać, jak jest tylko rosnąca lub tylko nie parzysta to jeszcze
umiem wyznaczyć a razem?
14 maj 21:08
Janek191:
Funkcja liniowa jest nieparzysta, gdy b = 0, bo
f(x) = a x + b
f( −x) = − a x + b
− f(x) = − a x − b
f( − x) = − f(x) ⇔ −a x + b = − a x − b ⇒ b = − b ⇔ b = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mamy
f( x) = ( 2 + I m − 1I ) x + 3 − m jest rosnąca i nieparzysta, gdy
2 + I m − 1 I > 0
3 − m = 0 ⇒ m = 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−
I m − 1 I > − 2 dla dowolnej liczby m ∊ R
Odp. m = 3
=============
Dla funkcji
f(x) = ( 2 − I m − 1 I ) x + 3 − m
3 − m = 0 ⇒ m = 3
2 − I m − 1 I > 0 ⇔ 2 > I m − 1 I ⇔ I m − 1 I < 2 ⇔ ( m − 1 > − 2 ∧ m − 1 < 2 ) ⇔
⇔ ( m > − 1 ∧ m < 3 ) ⇔ m ∊ ( − 1; 3 )
Nie ma takiej liczby m.
===================
15 maj 10:46
Leszek: Jeszcze musimy nauczyć Pająka wpisywania znaku + na klawiaturze :xD
Wciśnij Shift i = a jak masz klawiaturę numeryczną to wciśnij samo +
15 maj 12:59