ciągi
Bartosz: Niech x1 i x2 będą miejscami funkcji f(x)=2x2 +px +q, ciąg (x1, 54, x2) ciągiem
arytmetycznym, a ciąg (x1, √62, x2) ciągiem geometrycznym.
Wyznacz p i q i zbiór wartości funkcji f
14 maj 21:03
Ajtek:
Wzory Vieta i ognia

.
14 maj 21:18
Bartosz: spróbuje rozwiązać...
14 maj 21:20
Bartosz: wyliczyłem x1 i X2 tzn x1= 1 i x2=32 i ca dalej mam z tym zrobić?
14 maj 21:32
Ajtek:
Nie sprawdzam obliczeń.
| | b | | c | |
Teraz wiesz że: x1+x2=− |
| oraz x1*x2= |
| , to są wzory Vieta. |
| | 2a | | a | |
14 maj 21:37
Bartosz: ok dzięki
14 maj 21:42
Ajtek:
Powodzenia.
14 maj 21:44
Ajtek:
| | b | |
x1+x2=− |
|  Błąd mam w zapisie z 21:37  |
| | a | |
14 maj 21:45
Bartosz: ok
14 maj 21:46