Prostopadłościany- sprawdzenie zadania i pomoc
Majkel: Siemka czy mógłby mi ktoś sprawdzić zadanie:
1) Przekątna prostopadłościanu wynosi 10 i jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni,jedna
z krawędzi podstawy wynosi 3 cm.Oblicz pole całkowite i objętość.
Zrobiłem to tak:
z własności trójkąta 30,60,90 policzyłem wysokość i tą przekątną podstawy, czyli wys=5 √3,
przekątna podst=5 no i przekątna całego prostopadłościanu =10.Policzyłem wszystko ze wzorów i
wyszło mi: v=45 √3 a pole całkowite=18+60 √3
I pomóc przy tym, jakimi wzorami się kierować ?
2) Oblicz pole i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego mając dane:
krawędź podstawy wynosi 6, a przekątna graniastosłupa wynosi 16.Proszę o pomoc
14 maj 20:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) skoro rozwiązałeś to nie rozumiem Twoje pytania/problemu jakimi wzorami się kierować
jak Ci wyszło takie V

P
c także mi się nie podoba
14 maj 20:56