Równanie prostej
Paul: Dane są dwa równania prostych zawierających boki równoległoboku 8x+3y+1=0 i 2x+y−1=0 i równanie
jednej z przekątnych 3x+2y+3=0 . Znajdź wierzchołki tego równoległoboka.
14 maj 20:31
Paul: nikt na prawde nie wie ?: (
14 maj 20:52
Eta:
1/Rozwiąż układ równań 8x+3y+1=0
2x+y−1=0
otrzymasz współrzędne punktu A(−2,5)
2/ rozwiąż dwa układy 8x+3y+1=0
3x+2y+3=0 otrzymasz B(1, −3)
i układ 2x+y−1=0
3x+2y+3=0 otrzymasz C(5,−9)
i następnie już łatwo współrzędne punktu D ....... otrzymasz D(2,−1)
14 maj 20:58
Eta:
14 maj 21:00
Mati_gg9225535: hej
Eta, czy Twój punkt C to nie powinien byc czasem D ?
14 maj 21:22
Mati_gg9225535: chodzi mi o to, że wyznaczasz punkty przecięcia dwóch boków z przekątną, więc one chyba powinny
byc bokami naprzeciw siebie? chyba, że czegoś nie rozumiem lub nie dopatrzyłem
14 maj 21:26
Mati_gg9225535: punktami naprzeciw siebie*
15 maj 01:26
aniabb: niom..powinien być D
a C będzie jeszcze niżej
15 maj 08:43
aniabb: C(8;−17)
bardzo brzydki ten równoległobok
15 maj 08:47