matematykaszkolna.pl
Rysowanie Matematyk: Wiecie może jak narysowac taki obszar? D= <0,4> x <0,4>
14 maj 20:25
Nienor: Jeżeli x znaczy iloczyn kartezjański, to jest to po prostu prostokąt o bokach A(0,4), B(0,0), C(4,0) i D(4,4)
14 maj 20:32
PW: I pytanie: czy jest to obszar?
14 maj 21:10
Matematyk: nie chodziło mi tylko jak to narysowac, bo musze to miec w założeniu aby obliczyc najmniejszą i najwiekszą wartośc funkcji
14 maj 21:14
Nienor: To nie wiem o co ci chodzi, a w szczególności nie wiem jaka jest największa i najmniejsza wartość niepodanej funkcji. I z defnicji ten zbiór nie jest obszarem, bo nie jest otwarty.
14 maj 21:22
PW: Ha, ha, życie jest pełne niebezpieczeństw, kolego Matematyku. A ładny znak iloczynu kartezjańskiego to Alt+0215 (przy wciśniętym NumLock).
14 maj 21:31
Matematyk: nie chce liczyc najmniejszej i najwiekszej wartosci funkcji bo wiem jak to zrobicemotka chodziło mi jedynie o ten obszar do którego nalezy ta funkcjaemotka wiec dzieki emotka
14 maj 21:48
Nienor: Acha. Ok. W końcu wiadomo o co chodziło.
14 maj 21:51
PW: Funkcja należy do obszaru <kurtyna> (zwana inaczej zasłoną miłosierdzia).
14 maj 21:52
Nienor: Czepiasz się PW emotka Ale chyba wszyscy matematycy tak mają. Swoją drogą, gdybym miała ustny egzamin z matematyki to za takie coś pewnie bym wyleciała (skoro to groziłoby komuś, kto zbyt dużo razy powiedziałby wyłaczam )
14 maj 21:59
Matematyk: Wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji z=z(x,y) w danym zbiorze D: z=x3+y3−9xy+1, D = <0,4> x <0,4> Macie pełne polecenie, żebyscie wiedzieli o co chodzi xD liczyc nie musicie
14 maj 22:13
PW: Nie czepiam się, to z dobroci serca (może trafić na zimnego i konsekwentnego wykładowcę, który wszystkie takie potknięcia zakwalifikuje jako nieznajomość rzeczy). Proszę o wybaczenie, panie Kolego.
14 maj 22:13
Matematyk: "nie chodziło mi tylko jak to narysowac, bo musze to miec w założeniu aby obliczyc najmniejszą i najwiekszą wartośc funkcji".−−−−> A tu zapomniałem postawic po "nie" przecinek i z stąd te nieporozumienie emotka
14 maj 22:16
Nienor: Ja wiem PW, ale to pewnie pierwsze myśli wielu osób, które przeczytają taką uwagę emotka
14 maj 22:19