takie tam zadania przed sprawdzianem
kasiap: zad.1 W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest równa
12cm i dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki, których długości pozostają w stosunku 4:9.
Oblicz pole tego trójkąta.
zad.2 W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 30cm. Pole trójkąta jest równe 300cm2.
Oblicz wszystkie wysokości w tym trójkącie.
zad.3 Środkowe CD i BE trójkąta ABC przecinają się pod kątem 45 stopni. Wiedząc że IBEI=12cm
oraz ICDI=21cm oblicz pole trójkąta ABC.
zad.4 Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest bok AB. Środkowe AL i BK przecinają się w
punkcie S pod kątem 60 stopni. Wiadomo, że pole trójkąta ABS jest równe √3.
a) Oblicz długość boków trójkąta ABC.
b) Czy kąt ACB jest równy 30 stopni? Odpowiedź uzasadnij.
14 maj 20:24
Janek191:
z.1
h = 12 cm
c = 4x + 9 x
zatem
h2 = 4x*9x = 36 x2
h = 6 x
−−−−−−−−−
więc
6 x = 12 cm ⇒ x = 2 cm
dlatego c = 4 x + 9 x = 13 x = 13*2 cm = 26 cm
Pole trójkąta
P = 0,5 c*h = 0,5 * 26 cm * 12 cm = 156 cm2
===================================
15 maj 10:52
Janek191:
z.1
h = 12 cm
c = 4x + 9 x
zatem
h2 = 4x*9x = 36 x2
h = 6 x
−−−−−−−−−
więc
6 x = 12 cm ⇒ x = 2 cm
dlatego c = 4 x + 9 x = 13 x = 13*2 cm = 26 cm
Pole trójkąta
P = 0,5 c*h = 0,5 * 26 cm * 12 cm = 156 cm2
===================================
15 maj 11:40
Janek191:
z.2
a = 30 cm
P = 300 cm2
b = c
Mamy
0,5 a*h1 = P
0,5*30 *h1 = 300
h1 = 20
−−−−−−−−−−−−−
Z tw. Pitagorasa mamy
( 0,5 a)2 + h12 = b2
b2 = 152 + 202 = 225 + 400 = 625
b = √625 = 25
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c = 25
−−−−−−−−−
h2 = h3
zatem
0,5 b*h2 = P
0,5 *25 * h2 = 300
25 h2 = 600 / : 25
h2 = h3 = 24
Odp. h1 = 20 cm, h2 = h3 = 24 cm.
================================
15 maj 11:47
Janek191:
O − punkt przecięcia się środkowych
I BE I = 12 cm , więc I EO I = 12 cm : 3 = 4 cm i I BO I = 2* 4 cm = 8 cm
oraz
I CD I = 21 cm, więc I DO I = 21 cm : 3 = 7 cm i I CO I = 2* 7 cm = 14 cm
Niech I AF I − długość III środkowej
I AO I = 2 x ; I FO I = x
Niech α = I ∡ AOD I , β = I ∡ AOE I
Mamy
PΔ
AOD = 0,5*2x*7*sin α = 7x* sin α
oraz PΔ
COF = 0,5*14*x *sin α = 7x*sin α
więc PΔ
AOD = PΔ
COF
Podobnie
PΔ
AOE = PΔ
BOF
zatem P
ADOE = PΔ
AOD + PΔ
AOE = PΔ
COF + PΔ
BOF = PΔ
BOC
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | √2 | |
PΔBOC = 0,5*8*14*sin135o = 56*sin 45o = 56* |
| = 28√2 |
| | 2 | |
więc
P
ADOE = 28
√2
| | √2 | |
PΔBOD = PΔCOE = 0,5*7*8*sin 45o = 28* |
| = 14 √2 |
| | 2 | |
więc pole Δ
ABC
P = 2*28
√2 + 2*14
√2 = 84
√2
Odp. P = 84
√2 cm
2
====================
15 maj 12:22