Ile to jest
Lolgo: Ile to jest:
101,3=
100,5=
14 maj 20:10
Kejt:
1) √1013 pierwiastek 10 −tego stopnia..
2) √10
14 maj 20:12
Lolgo: Ale to trzeba mi podać liczbowo, to np.mi wychodzi w pierwszym 19,95
14 maj 20:16
Lolgo: I kurcze nie wiem jak do tego się zabrać
14 maj 20:16
ibiszek: Jak to jak... Najlepiej rozwinąć z Taylora.
Przyjmij, że f(x) = 10x i wiadomo, że 1,3 = 1 + 0,3 i 101 = 10.
14 maj 20:24
Lolgo: Dzięki bardzo,
14 maj 20:26
Eta:
x= 101.3
logx= 1,3 = cecha :1 mantysa : 0,30 ( odczytując z tablic dla mantysy: 1995
x= 19,95
b) logx=0,5 cecha 0 mantysa 50 : 3162
x= 3,162
14 maj 20:30
ibiszek: Tylko jak rozwijasz to patrz się ile ci potrzeba miejsc po przecinku bo po co tracić czas na
liczenie zbyt dużej dokładności.
14 maj 20:30
Lolgo: Eta, a jak pominąłem 2 w b, to może mi zły wynik wyjść.? zaokrągliłem tylko do dwóch miejsc po
przecinku
14 maj 20:34
ibiszek: @Eta a skąd masz tablice? Na necie nic nie mogę znaleźć
14 maj 20:35
Eta:
x=10
0,52
logx=0,52 cecha 0 mantysa 52 z tablic 3311
x=3,311
Mam tablice wydanie z roku 1970
14 maj 20:39
ibiszek: 

A jak ktoś nie ma tablic

Pan Taylor pozostaje ostatecznie no chyba, że dokładność ma być mała
to ewentualnie zastosowanie pochodnej...
14 maj 20:44