ukł. równan 2. stopnia
doma23w: zadanie z tematu układy równań
drugiego stopnia
jeden z boków prosokąta wpisanego w okrąg (x−3)2+(y+1)2=40 jest zawarty w prostej y = x+4.
Wyznacz współrzędne wierzchołków tego prostokąta.
14 maj 19:59
Basia:
A i B wyznaczysz rozwiązując układ
y = x+4
(x−3)2+(y+1)2=40
czyli równanie
(x−3)2+(x+5)2 − 40 = 0
x2 − 6x + 9 + x2+10x+25−40 = 0
2x2 +4x − 4 = 0 / :2
x2 + 2x − 2 = 0
rozwiąż i wylicz x1 i y1=x+1+4 i x2 i y2=x2+4
A(x1;y1) B(x2;y2)
potem można różnie, ale chyba najszybciej tak
S(3;−1)
AS→ = SC→ (z tego masz C)
i
BS→=SD→ (z tego masz D)
14 maj 20:06