ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności
Oliwka: Proszę o pomoc w zadaniach:
ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności
1. f(x)=x3+x+1
2. f(x)=x4−x3−x+1
Wiem, że trzeba obliczyc pochodna I rzedu:
1. f'(x)=3x2+1
2. f'(x)=4x3−3x2−1
Następnie porównuje do zera:
f'(x)=0 f'(x)>0 f'(x)<0
1. 3x2+1=0
3x2=−1 (sprzecznosc)
2. f'(x)=0 f'(x)>0 f'(x)<0
4x3−3x2−1=0
Co zrobic dalej, gdy wychodzi mi sprzecznosc i jak obliczyc x z drugiego przykładu?
14 maj 19:34
irena_1: Pierwsza funkcja:
dla każdego x ∊ R funkcja jest rosnąca
Druga:
f'(x)=4x3−3x2−1=4x3−4x2+x2−1=4x2(x−1)+(x−1)(x+1)=(x−1)(4x2+x+1)
f'(x)=0
x−1=0 lub 4x2+x+1=0
x=1 Δ=1−16=−15<0
f'(x)<0 dla x<1 funkcja maleje w przedziale (−∞; 1>
f'(x)>0 dla x>0 funkcja rośnie w przedziale <1; ∞)
Dla x=1 funkcja przyjmuje minimum f(1)=1−1−1+1=0
14 maj 20:47