OKRĘGI I KOŁA
THIRTEEN [13]: (x − 3)2 + (y − 4)2 = 35
(x − m)2 + (y − 2m)2 = 6m2
Sprawdź dla jakiego parametru "m" okręgi opisane powyższymi wzorami będą:
a) Styczne zewnętrznie [s1*s2 = r1 + r2]
b) Styczne wewnętrznie [s1*s2 = |r1 − r2|
c) Przecinać się [r1 + r2 < s1*s2 < r1 − r2]
d) Nie będę styczne wewnętrznie [s1 *s2 > r1 + r2]
e) Nie będą styczne zewnętrznie [s1* s2 < r1 − r2]
14 maj 19:06
THIRTEEN [13]: c) [|r1 − r2| < s1*s2 < r1 + r2]
14 maj 19:25
THIRTEEN [13]: Wzory są na stronie
473
14 maj 19:27
THIRTEEN [13]: Jęśli nikt nie chce pomóc w rozwiązaniu tego zadania to mam tylko jedno pytanie czy rozwiazanie
tego zadania w ogóle istnieje
14 maj 20:02
Mila: a)
(x − 3)2 + (y − 4)2 = 35 S1=(3,4), r=√35
(x − m)2 + (y − 2m)2 = 6m2 S2=(m,2m), R=|m|√6
|S1S2|=√(3−m)2+(4−2m)2=√5m2−22m+25
|m|√6+√35=√5m2−22m+25
Brak rozwiązań rzeczywistych
b) |√35−|m|√6|=√5m2−22m+25/2
m2+m(22+2√210)+10=0
tu Δ>0 ale koszmarna,
są dwa rozwiązania
Może gdyby były inne promienie?, dobrze przepisałeś?
14 maj 21:39
THIRTEEN [13]: Tak wielkie dzięki za to co napisałeś mi się też podobnie wydawało a le z takimi liczbami to
trochę tego nie ogarniam
14 maj 21:52
Mila: A z jakiego zbioru to zadanie?
14 maj 22:16
THIRTEEN [13]: Niestety nie wiem chyba nam to pani tak po prostu wymyślila
14 maj 22:27