parametry
doma23w: Bardzo proszę o pomoc....
Dla jakich wartości parametru m okręgi maja jeden punkt wspólny?
x2+y2−4x−2y+1=0, x2+y2+6x−2y+10−m=0
14 maj 19:03
Janek191:
x2 + y2 − 4 x − 2 y + 1 = 0
( x − 2)2 − 4 + ( y − 1)2 − 1 + 1 = 0
( x − 2)2 + ( y − 1)2 = 4
więc
S1 = ( 2; 1) oraz r1 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 + y2 + 6 x − 2 y + 10 − m = 0
( x + 3)2 − 9 + ( y − 1)2 − 1 + 10 − m = 0
( x + 3)2 + ( y − 1)2 = m
więc
S2 = ( − 3; 1) oraz r2 = √m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I S1 S2 I =√ ( − 3 − 2)2 + ( 1 − 1)2 = √25 = 5
Okręgi mają jeden punkt wspólny, gdy są styczne zewnętrznie ( r1 + r2 = I S1 S2 I
lub wewnętrznie ( r1 + I S1 S2 I = r2 )
1) 2 + √m = 5 ⇒ √m = 3
m = 9
−−−−−−−−
2) 2 + 5 = √m
√m = 7
m = 49
−−−−−−−−−
Odp. m = 9 lub m = 49
=====================
14 maj 20:06