równanie kwadratowe
Mira: Ile rozwiązań w zależności od y ma równanie
(x−12)2=y
17 wrz 10:19
AS: Gdy
y < = 0 brak rozwiązania
y = 0 1 rozwiązanie
y > 0 2 rozwiązania
17 wrz 11:54
Mira: Super, dzięki. Tylko nie rozumiem dlaczego gdy y=0 jest 1 rozwiązanie, a brak rozwiązań, gdy
też =0
17 wrz 12:54
AS: Bo kładąc y = 0 otrzymasz równanie (x − 12)2 = 0
a ono jest spełnione tylko dla jednej wartości x = 12
Kładąc y > 0 np. y = 4 otrzymasz równanie (x − 12)2 = 4
które ma dwa rozwiązania x − 12 = −2 lub x − 12 = 2
17 wrz 13:07
Mira: A kładąc y<0 np. −2 otrzymam równanie (x−12)2=−2 które nie będzie rozwiązań, bo delta
będzie mniejsza od 0. W takim razie tylko dla y<0 brak rozwiązań. Czy tak?
17 wrz 14:07
AS: Oczywiście, po rozwinięciu otrzymałabyś jakieś równanie kwadratowe z deltą ujemną.
Ale to jest niepotrzebne,gdyż (x − 12)2 dla każdego x jest większe lub równe 0
a więc nigdy nie przyjmnie wartości ujemnej.
Brak rozwiązań tylko dla y < 0
17 wrz 17:32
asdad: ≈≠∑⇔⇒→←∫∫∫∫∫∫αβπ∞∫Ω⇔←⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒⇒→→→→≠≠≠≠≠≠≠≠≠
22 wrz 13:22