Oblicz pole rombu o obwodzie równym 40 dm
Piter: Oblicz pole rombu o obwodzie równym 40 dm, jeśli wiadomo że jedna z jego przekątnych jest dwa
razy dłuższa od drugiej. Muszę obliczyć to chyba z funkcji kwadratowej i delty ?
14 maj 18:05
Basia:

d
1=2x
d
2=4x
a=10
z tw. Pitagorasa
x
2+(2x)
2 = 10
2
wylicz x
14 maj 18:11
pigor: .... , otóż niech a− dł. boku rombu , to z warunków zadania
4a=40 ⇒ a=10 i ze wzoru tablicowego pole rombu
Pr= 12e*f =
12e*2e=
e2= ? , gdzie
np. e
2+(
12e)
2= 10
2 ⇔ 5e
2= 400 ⇒ e
2=
80= Pr − szukane pole .
14 maj 18:21