Funkcja (monotoniczność)
Roksana: Określ przedziały monotoniczności funkcji
14 maj 17:52
Roksana: proszę o pomoc
14 maj 18:06
ziomex: hejcia
14 maj 18:07
ziomex: w którtej jesteś klasie
14 maj 18:07
Roksana: studia humanistyczne ale jeden przedmiot mam oparty na matematyce i będe starała się jutro
zaliczyć wejściówkę
14 maj 18:09
ziomex: oo to wyższa półka
14 maj 18:10
ziomex: my mieliśmy monotoniczność ale to co innego u nas
14 maj 18:10
Roksana: myślę, że to nie wygląda na takie trudne. wiem że powinnam użyć prawdopodobnie pochodnych. tzn.
wyciągnąć pochodną. tak?
14 maj 18:11
ziomex: tak
14 maj 18:11
ziomex: fajny masz brzuszek ?
14 maj 18:11
Roksana: mam skorzystać najpierw z y'=u'+v'
choć w sumie nie wiem czy mi coś to da czy raczej starać się wyciągnąć tego x2 z mianownika?
14 maj 18:13
ziomex: tak
14 maj 18:13
Roksana: a co ma brzuszek do tego zadania?
jeśli pytasz się czy jestem szczupła to tak, jestem!
14 maj 18:13
ziomex: fajny masz brzuszek ?
14 maj 18:13
Roksana: kolego, jeśli nie potrafisz mi pomóc to odpuść.
no dobrze, zastosowałam ten wzór i y'= 3x+2x zgodnie z tym:
(xa)'=a*xa−1
y'=u'+v' czyli:
u=x3+4 przerabiamy na u'=3x2
v= x2 przerabiamy na v'=2x
zgadza się?
14 maj 18:18
Roksana: Czy ktoś, cokolwiek może mi pomóc

?
14 maj 18:24
ziomex: tak kurwa
14 maj 18:26
michal:
14 maj 18:26
Roksana: ale co tak? i czemu od razu tak nie miło
14 maj 18:26
Kasiaczek: ej
14 maj 18:49
Kasiaczek: pomóżcie jej!
14 maj 18:49
ICSP: | | x3 + 4 | |
f(x) = |
| dla x ≠ 0 |
| | x2 | |
rób dalej
14 maj 19:00