Liczby
Równina: Proszę o pomoc
1)Rozstrzygnij czy liczby 14 i 15 są względnie pierwsze.
Rozkładam na czynniki 14 i 15.
14=7*2 15=5*3
stwierdzam, że nie mają wspólnych dzielników N, więc nie są.
2) Uzasadnij, że liczby 273 i 522 nie są względnie pierwsze.
to samo co w 1)
tylko dzielnikiem wspólnym jest 3 → uzasadnienie
3) Liczba a jest pierwsza, natomiast liczby a i b nie są względnie pierwsze. Podaj
zależność jaka zachodzi między liczbami a i b.
b nie dzieli się przez a

Nie wiem

Proszę o naprowadzenie
14 maj 17:35
Kostek:
b) wspólnym dzielnikiem jest 1 i 3 a nie tylko 3
c) b=ak
14 maj 17:39
Równina: dlaczego b=ak
14 maj 17:40
Kostek:
jeszcze do podpunktu a) skoro nie mają wspólnych dzielników to na jakiej podstawie stwierdzasz,
że są względnie pierwsze ? ja słyszałem, że jeśli są względnie pierwsze to ich jedyny wspólny
to 1
14 maj 17:43
14 maj 17:47
Równina: Na początku byłą definicja podana.
Mówimy, że dwie liczby naturalne są względnie pierwsze wtedy i tylko wtedy, gdy ich jedynym
wspólnym dzielnikiem naturalnym jest 1.
Tak, mają wspólny dzielnik 1. Przepraszam, źle napisałam. Są.
14 maj 17:47
Kostek: Ja właśnie też przerabiam zbiór kiełbasy i aż mnie zdziwiło skąd to stwierdzenie bo ja u siebie
miałem inną definicję
14 maj 17:49
Równina: Moja wina

W którym dziale jesteś teraz? Bo ja jak widać, na początku
14 maj 17:51
Kostek: w połowie trygonometrii
14 maj 17:52
Równina: Będziesz robił 2 część?
14 maj 17:53
Kostek: tak ale jak tą skończę w tym tygodniu to chcę zrobić drugą do końca wakacji
14 maj 17:56
Równina: a ile czasu Ci zajęło robienie 1 części? Bo ja chce się "wyrobić" przed lipcem ale ciężko
14 maj 17:58
Kostek: nie wiem czy robiłem od marca czy od kwietnia ale coś w tym stylu
14 maj 17:59
Równina: Ok, dzięki za pomoc

Z tym, że wiedza nie równa się wiedzy, więc chyba do końca lipca mi
zejdzie
14 maj 18:02
Kostek: Powodzenia
14 maj 18:02
Równina: Dzięki
14 maj 18:07