ciag arytmetyczny
niki: w ciagu arytmetycznym pierwszy wyraz wynosi 3 a roznica 2.
a)wypisz kilka pocztkowych wyrazow tego ciagu okresl jego monotonicznosc
b)oblicz wyraz piaty dwudziesty setny w tym ciagu
c)oblicz sume 40−stu poczatkowych wyrazow w tym ciagu
d)oblicz sume wyrazow w tym ciagu poczawszy od dwudziestego na setnym konczac
14 maj 17:18
graba_0x0: a) 3,5,7,9,11 −ciąg rosnący
b) a5=a1+4r=3+4*2=3+8=11 a20 i a100 analogicznie
| | a1+an | | 2a1+(n−1)r | | 2*3+39r | |
c) S40= |
| *n= |
| *n= |
| *40=U(3+81)20=1620 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
d) S100−S19 wyznacz analogicznie do c) i wykonaj działanie
14 maj 17:25
graba_0x0: rozumiesz?
14 maj 17:32
niki: to rozumiem
14 maj 18:00
niki: a czemu w podpunkcie d jest s19 jak mamy zaczac od 20 wyrazu
14 maj 18:17
niki: i jak obliczylam s20 i s100 to mam te wyniki dodac
14 maj 18:24
graba_0x0: odjąć s19 od s100
14 maj 18:26
graba_0x0: jeżeli odejmiesz s20, to tak jakbyś liczyła sumę od a21 do s100
14 maj 18:27
graba_0x0: musisz odjąc sumę wyrazów od a1 do a19, aby obliczyć sumę od a20 do a100, czyli S100−S19
14 maj 18:28
niki: a czemu jak mam obliczyc sume to mam odejmowac? i nadal nie rozumiem dlaczego s19.
14 maj 18:29
graba_0x0: mamy taki ciąg: a1, a2, a3, (...) , a19, a20, a21, (...) ,a100
ale sumę mamy wyznaczyć ciągu a20, (...) ,a100
czyli musimy obliczyć sumę wszystkich stu wyrazów, a potem od tego odjąć sumę pierwszych 19
wyrazów co nam da sumę wyrazów od 20 do 100, rozumiesz?
14 maj 18:36
niki: tak
14 maj 18:39
graba_0x0: ok
14 maj 18:39