ciag arytmetyczny
niki: suma czwartego i siodmego wyrazu ciagu arytmetycznego wynosi 86 a suma drugiego i tzrynastego
wyrazu tego ciagu jest rowna 22. znajdz pierwszy wyraz i roznice tego ciagu
14 maj 17:15
graba_0x0: | ⎧ | a4+a7=86 | |
| ⎩ | a2+a13=22 | czyli
|
dalej dasz radę sam/a?
14 maj 17:36
niki: no nie bardzo wiem co dalej mam zrobić.
14 maj 17:39
graba_0x0: prosty układ równań
14 maj 17:41
graba_0x0: −4r=64 ⇒ r=−16
14 maj 17:42
graba_0x0: 2a1+9r=86 i r=−16 wystaczy podstawić i wyliczyć a1
14 maj 17:44
graba_0x0: 2a1−144=86
2a1=230
14 maj 17:45
niki: 2a1+9r=86
2a1+13r=22
nie rozumiem tego zpisu skad sie wzielo 9r 13r
14 maj 17:56
graba_0x0: w ciągu arytmentycznym do każdego kolejnego wyrazu dodajemy jakąś stałą różnicę r
jeżeli mamy ciąg a1,a2,a3,a4 to a2=a1+r a3=a1+2r a4=a1+3r
czyli, jeżeli masz np.
a4+a7=86 to
(a1+3r)+(a1+6r)=86
2a1+9r=86 → skąd to 9r
rozumiesz?
14 maj 18:00
niki: tak
14 maj 18:01