ciąg arytmetyczny
niki: w ciagu arytmetycznym a5=6 i a11=−12.wyznacz ten ciag
14 maj 17:13
graba_0x0:
masz układ równań, wyznacz a1 lub r
14 maj 17:18
graba_0x0: i jak?
14 maj 17:32
niki: nie umiem tego dalej zrobić
14 maj 17:52
graba_0x0: pomnóż jedno z równań przez −1 i napisz co ci wyjdzie, taki sam ukł rozwiązałem w twoim innym
pytaniu, spóbuj
14 maj 17:54
niki: a1+4r=6
−a1−10r=12
14 maj 17:59
graba_0x0: teraz dodaj stronami (zauważ, że a1 się skraca), wiesz jak?
14 maj 18:02
Kostek:
a
1+5r=6
a
1+10r=−12 /(−1)
a
1+5r=6
−a
1−10r=12
−5r=18 / (−5)
14 maj 18:02
graba_0x0: Kostek chyba wie
14 maj 18:04
Kostek:
14 maj 18:04
niki: a w tej linijce co jest a1+5r=6 to nie powinno byc a1+4r=6
14 maj 18:05
Kostek: powinno być ale ja spojrzałem na układ graba
14 maj 18:06
graba_0x0: racja, pisałem w pamięci

nikki mnie poprawiła słusznie
14 maj 18:08
Kostek:
a1+4r=6
a1+10r=−12 / (−1)
a1+4r=6
−a1−10r=12
−6r=18
r=−3
a1+4(−3)=6
a1−12=6
a1=18
an=18+(n−1)*(−3)
an=18−3n+3
an=21−3n
an=−3(n−7)
14 maj 18:08