Fizyka
Kamil: FIZYKA

!
Wiem, że to niekoniecznie to forum, ale znam wasze nieprzeciętne umysły i różnorodne
zainteresowanie w kierunku nauk ścisłych, dlatego myślę, że mogę tutaj oczekiwać pomocy. Mam
jutro sprawdzian, a nie ogarniam w ogóle tych zadań. Pomóżcie rozwiązać, ja je przeanalizuję i
wyciągnę wnioski.
Zadanie z działów: optyka, fotometria, model atomu wodoru Bohra:
Zadanie 1:
jaka jest max predkosc elektronu wybijanego z poziomej plytki sodowej o pracy wyjscia 2.28 eV
przy naswietlaniu jej swaitlem o dlugosci 410nm
Zadanie 2:
Dany jest elektron na 4 powłoce od jądra. oblicz jego energie kinetyczna, całkowitą i
potencjalną
Zadanie 3:
dwuwklęsła soczewka powietrzna (n1= 1) o promieniach r1= 0,2m i r2=0,1 m znajduje sie w wodzie
(n2=1,33). oblicz ogniskową soczewki
POMÓŹCIE LUDZIE JAK NAJSZYBCIEJ...