Pole powierzchni graniastosłupa
M.: Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prostego, którego krawędź boczna ma 10cm, a podstawa
jest:
a) trójkątem prostokątnym o przyprostokątnych długości 5 cm i 12 cm
b) trapezem prostokątnym o podstawach 2cm i 6cm, którego krótsze ramię ma 3cm.
14 maj 16:22
Kejt: krawędź boczna = wysokość = 10
a)
(z twierdzenia Pitagorasa liczysz przeciwprostokątną, wychodzi =13)
P
b=5*10+12*10+13*10=...
P
c=P
p+P
b
zaraz wrzucę drugie..
14 maj 16:31
krychu:

| | 1 | |
P= |
| *5*12+5*10+12*10+13*10=30+60+120+130=340 |
| | 2 | |
14 maj 16:33
M.: Dzięki bardzo.
14 maj 16:35
Kejt:

b)
a
2=3
2+4
2
a
2=25
a=5
P
b=6*10+3*10+2*10+5*10=...
i od razu wnosząc poprawkę do poprzedniego:
P
c=2P
p + P
b
14 maj 16:35
krychu: racja!
14 maj 16:36
14 maj 18:39
14 maj 18:39