Geometria
Piotruś: W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 12cm i 5cm. Przez wierzchołek kąta
prostego poprowadzono prostą, która podzieliła ten trójkąt na dwa trójkąty o równych obwodach.
Oblicz stosunek promieni okręgów wpisanych w powstałe trójkąty.
Nie wiem jak wyznaczyć długość tej prostej przechodzącej przez kąt prosty. Proszę o pomoc w jej
obliczeniu.
14 maj 16:15
Maciek: przeciwprostokątna wyjdzie 13 z Pitagorasa

zgadza się?
14 maj 16:20
Maciek: tą prostą która go podzieliła oznacz sobie jako "x"
14 maj 16:21
Maciek: przeciwprostokątną jako "a" i "b" razem dają 13
14 maj 16:21
Maciek: skoro mają równe obwody to możemy zapisać, że 5+x+a=12+x+b
14 maj 16:22
Maciek: "x" się skasują
14 maj 16:22
Maciek: 5+a=12+b oraz a+b=13
14 maj 16:23
Maciek: po wyliczeniu układu równań a=10 b=3
14 maj 16:23
aniabb:

tak
ta prosta ma długość x taką że
5+x+y=12+x+(13−y)
2y=20
y=10
więc teraz z tw cos
x
2=12
2+3
2−12•3•12/13
14 maj 16:25
Piotruś: Tak, to już obliczyłem.
14 maj 16:25
Piotruś: Dzięki
14 maj 16:34
Piotruś: A chciałoby się komuś z Was to obliczyć do końca? Mi wychodzą popaprane liczby, a nie ma
odpowiedzi do tego zadania w książce.
14 maj 16:45
aniabb: zjadłam 2 przed ab
x2=144+9−2•144•3/13
x≈9,3 co w sumie nie jest potrzebne
r=2P/(a+b+c)
r1 /r2= P1 / P2
P1 = 30−90/13 = 300/13
P2 = 6•15/13 = 90/13
r1 /r2= 300/90 = 10/3
14 maj 22:25
aniabb:

h/3=5/13 więc h=15/13
14 maj 22:27