Wykaż, że
Równina: Wykaż, że
c) jeśli a i b są liczbami tego samego znaku, to
ab+
ba≥2
Proszę o pomoc
14 maj 16:07
PW: Oznaczyć
| | a | |
x= |
| >0 (bo tego samego znaku) |
| | b | |
Nierówność zadana jest równoważna nierówności
której dowód jest banalny (nierówność kwadratowa po wymnożeniu stronami przez x).
14 maj 16:18
Równina: x
2−2x+1≥0
taki ma być końcowy wynik
14 maj 16:24
krychu:
{a
2+b
2} ≥ 2ab
(a+b)
2+2ab ≥ 2ab
(a+b)
2 ≥ 0 → co jest oczywiście prawdą,
więc wcześniejsze równanie również jest prawdą
14 maj 16:24
krychu: Rownina, przy dowodach lepiej przekształcać obie strony równania aż do momentu, gdy dojdziesz,
że
równość zachodzi, np. 1>0
14 maj 16:26
krychu: ps. w tym trzecim miały być zwykłe nawiasy, pomyłka

(a
2+b
2) ≥ 2ab
14 maj 16:28
Równina: ok, rozumiem

Dzięki za pomoc
14 maj 16:28
PW: x2−2x+1≥0 ⇔ (x−1)2≥0, a ta nierówność jest prawdziwa dla wszystkich x>0. Z uwagi na to, że
kolejne nierówności są równoważne, oznacza to prawdziwość wyjściowej nierówności.
To jest dokładnie ten sam dowód co krychu (wprowadzenie x po prostu uczyniło zapis
łatwiejszym).
14 maj 16:37
asdf:
a
2 + b
2 ≥ 2ab
a
2−2ab + b
2 ≥ 0
(a−b)
2 ≥ 0
koniec
14 maj 16:45
asdf: ab − mozna mnożyć bo zawsze jest dodatnie:
(+) * (+) = +
(−) * (−) = +
14 maj 16:46
krychu: błąd, powinno na końcu wyjść (a+b)2 ≥ 0
wcześniej zastosowałeś/aś zły wzór mnożenia, zamiast na różnicę powinien być na sumę
14 maj 16:52
graba_0x0: eee, przecież dobrze jest
14 maj 16:52