rozwiąż równanie wykładnicze
magda: rozwiąż równanie wykładnicze
102x2−5x+4=100
14 maj 14:54
Kostek:
102x2−5x+4=102
14 maj 14:56
aniabb: i porównujesz wykładniki bo funkcja wykładnicza jest różnowartościowa
14 maj 14:57
magda: potem
2x2−5x+4=2
14 maj 14:58
magda: ale nie wiem co dalej
14 maj 14:59
Kostek:
nie

2x
2−5x+4=2
2x
2−5x+2=0
teraz Δ
14 maj 15:00
aniabb: po tym co Kostek to
2x2−5x+4 = 2 na jedną stronę i dalej delta
14 maj 15:01
basia: 102x2−5x+4=100
102x2−5x+4=102
2x2−5x+4=2
2x2−5x+2=0
a dalej Δ tak
14 maj 15:05
aniabb: tak
14 maj 15:06
Kostek: @basiu przecież ja i anniab już zapisaliśmy jak ma wyglądać a Δ niech sama liczy...
14 maj 15:07
magda : nie rozumiem juz
14 maj 15:13
aniabb: basia się uczy razem z magdą i asią
14 maj 15:13
Kostek: czego nie rozumiesz

Δ nie potrafisz policzyć ?
14 maj 15:14
magda : umniem ale chodzi mi o te zadanie czy jest tak jak @basia napisała
14 maj 15:15
Kostek: odpowiedź masz w postach z 15:07 , 15:01 , 15:00 ile razy jeszcze trzeba napisać, że masz
policzyć Δ ?
14 maj 15:18
magda: Δ=9
x1=U{2}{4)
dobrze
14 maj 15:23
aniabb: tak ..ale ładniej wygląda 1/2 i 2
14 maj 15:24
basia: | | 1 | |
i cos jeszcze na koniec ma byc (x− |
| )(x+2) |
| | 2 | |
14 maj 15:26
aniabb: nie..miałaś tylko rozwiązać równanie więc podajesz odp.: że x ∊ {1/2 ; 2 }
14 maj 15:27
Kostek: Joanna, Barbara i Magdalena coś Twoi rodzice nie mogli chyba się zdecydować co do imienia
14 maj 15:27
basia: Δ jest dobrze
14 maj 15:56